Page 1 :
UNIT 3 DAT ae Tree 1, (onrr_s) ("ant on oben, 1. Read the following paragraphs from the lesson., , (1) Amit was in Assam, , He was staying with his friend, Bhupen., Amit: Assam is so beautiful, isn't, thick bushes,, , too. The, , i? It has forests and rivers. Your, ; Ss, long creepers, thick trees, short tree, , leaves of the banana plants are glossy. Do, , forests have, and tall trees,, , ants skate on them?, , Answer the following questions., , (1) Which tree leaves, , Plants cnre, , (2) List out Seven things’ ;, , are glossy ?, , lossy, , related to a forest. Jivers trees, bushes, CneePens Onimeals |, , the Jeaves of the bumnetnet, , , , , too, The leaves of the banana plant are... ., , iA, A. glossy B. broad C.smooth Dp. green _, , (2) Amit: Why are all the, , Bhupen : They are tall, , trees so tall?, because we get a lot of rain., , The soil is very, fertile. We have thick forests., , Amit: We have tall trees in the Dangs, too. We also have forests., , Answer the following question., , about Assam ? Bhu Pern Said that, Assam fers a \o4 Of main. the Soi) _ 1s fendle, and So they have +hicl. fonests, , What did Bhupen tell, , (1) The soil in Assam is a, A. infertile B. fertile C. wet D. dry, , (2)The soil in Assam is fertile because ‘, A. it gets a lot of sunlight B. it gets less sunlight, , , , C.it gets a lot of rain D. it gets less rain, (3) Bhupen : Gujarat is famous for the lions, isn't it?, Amit : Yes,, , we have a lion sanctuary. We also have a wild ass sanctuary,, , sloth bear Sanctuary and many bird sanctuaries as well. Are there, wild animals in Assam ?
Page 3 :
hing f, os : UNIT 3: AH! on! OUCH!, wile Answer t 5, ous ' he question selecting the correct option and write A., B-. c., or D., ang in Ik, It will bi, will be a experience for Amit ee, A. thrilling B. exciting C.memorable D. good, they, , (5) The ne ce, ve next week, Amit and Bhupen joined the camp. On the first day, ; and, , , , went out togethe:, . r to explore the forest. They saw many birds, insec, , animals, Di ;, uring the night, they lost their way, but soon they got back, , on track. Those, ose Moments were really thrilling for them, , , , , , Answer the following questions., (1) Whe he, | nat did the boys do on the first day? On +he fins+ doy,, DOYS Oder ne, % ‘ 4S @en+ ort sto Jeter +0. CacPlone +e fanest, 2) What did the boys see in the forest? the boys Sate binds, , msects and animes} the -fones+, (3) Which moments were thrilling for the boys? The boy $ lost then, , cat in the fones+ dusiind— the night amd those, , weste +harinind moment -fom them,, Answer the questions selé ting the correct options and write A., B.,, C. or D. in |, , (1) Which word in the passage means ‘to walk around’ ?, A. thrilling B.track C.joined D. explore, (2) When they lost their way, it was, , A. thrilling B.exciting C. frightening D. boring, , (6) On the second day, it was late in the evening. The boys were a long,, way off from the camp. They were walking along the Brahmaputra river., , They could hear the cries of animals all around them., Bhupen : Walk fast. We must get to the camp quickly., , (They heard the trumpet of elephants. Amit was excited.), , Amit: (In an excited voice) Do you think we'll see any elephants?, , Bhupen : Wait., , Answer the following questions., (1) Which river is mentioned in the lesson othe BnalhanaPurts, , miven 1s mentioned im the lesson., (2)Amit was excited because -.. Amit mas exci ted because, , fre hearrd he ->nimpet ofc eephunt., (3) What could the boys hear? The boys could hen the, , Cries Of amines OW gnound them,, , ————
Page 4 :
oust ENGLISH (SL) 244i — [2dla At + STANDARD 8, 36, and, Answer the questions selecting the correct options write a, Cc. or D. in |, , BR,, , Tar ?, (1) Which words in the passage means ‘far off, , , , , , , , , , , A. around them B. walking along, C.a long way off D. get quickly, (2) What did the boys hear? Lay, A. trumpet of elephants B. cries of wolves, e, C. sounds of birds D. sound of flowing water, , ‘hey stood still and liste, , (7) Suddenly, Bhupen stopped and held up his hand. They stoor ned,, ” ards t, , Thump ... thump... thump. A big animal was coming towar hem., , “Tes an elephant!” Bhupen whispered. They walked quickly on the, grass and hid behind a big tree. A big black creature with white tusks,, thick legs, big ears, small eyes, a long trunk was coming towards them., It was coming closer and closer,, , Answer the following questions., , (1) What did the boys do? the. boys Pie -FWickly, onthe gnuss _and hid behind +the tree., , (2) Describe the elephant. the ererhamt ends big eithGhite tusks, thick legs_, big-eans_~ small, eyes_and_q_ lon4 -+nunk —, , Answer the question Selecting the correct option and write A., B., C., , or D. in[ |., , Which word in the Passage means ‘animal’? (, A.trunk B.tusks C, creature D. thump, , , , (8) Amit: Bhupen, it’s an elephant! What a big creature it is! I can't believe, , it! Its a dream! I have never seen a living elephant in my life,, Can I see it from very near ?, , Bhupen : Please, keep distance from the elephant., , Bhupen was worried. There was a large elephant about thirty feet away., “He's angry. Shhhh...,” Bhupen whispered., , The elephant heard their voices. He smelled them, too. He put, Jong trunk up in the air and trumpeted loudly., Bhupen and Amit could not move a bit. Bhupen was afraid, but, wasn't. He was enjoying himself., ae, , ee
Page 5 :
UNIT 3: AH! OH! OUCH! 37, , Answer the following questions., (1) What did the elephant do when he heard the boys? When 4+hé, elephant beabiined the Leys. he tnumpete d, loudty, (2 ya was Bhupen worried ? Bhupen was Sic ilhel, r€.Carus € the Clepham4- coas em gaa an A, as) fussy Hh 1 st fect exter’. v, , (3) Whose sense, ense of hearing was sharper? How do you know? 7 the., , , , , Clee onde é‘, pe s Sense of heanin{ was shanter!, ae e he heard the yulces of +he boys, trom (tor. cecody,, (4) The elephant trumpeted loudly because... The eveoam!, “ r » ; :, Fawn pet ed loudiy because he. heand the, : Mole Of. Bhuren—_and Amit and smelted, (5S) Why was Amit enjoying himself? m\ + Was enjoyin4, himself eh J ;, , TNS f because he had even Seen, vin elephant _Im_his ite., Answer the questions selecting the correct options and write A. B., , Cc. or D. in |, , (1) Which word in the passage means ‘spoke softly’? 2h), A. heard B. worried C. trumpeted D. whispered, , (2) Bhupen was - C, A.excited B.not excited C.afraid D.not afraid, , (3) Amit was, , A.worried — B. enjoying himself C.happy D. afraid, (4) The elephant was away. le, A. thirty feet B. thirty metres, C. thirty kilometres D. thirty centimetres, ound made by the elephant ? (a, , (5) Which word is used for the si, A. worried B. trumpeted C- whis, ds them. Now he was twenty-five feet away., , pered D. heard, , , , (9) Slowly the elephant came towar, , He was shaking his head in anger., , Bhupen whispered to Amit, “We must do, , “He's going to attack us,”, something.”, 5/ English (SL) aqua g [53144