UTET – Previous year question papers

What is UTET?

UTET stands for The Uttarakhand Teachers Eligibility Test. The exam is conducted across the state every year to select eligible candidates for teaching positions in the primary and upper primary classes of Uttarakhand’s government schools. The notification of the UTET exam is officially released by the Uttarakhand Board of School Education every year.

UTET Application form

The application form of UTET will be available online as soon as it is released. You can access it from the official website: www.ubse.uk.gov.in. Candidates have to fill in important details like name, address, date of birth, educational qualification, etc., in the form. 

The payment of the application fee can only be made online via net banking or credit/debit cards. Once the details are entered accurately, aspirants must click ‘Submit’ and make sure to take a printed copy of the filled form for future use.

UTET Eligibility Criteria

To start with, aspirants should be between 18 and 38 years of age. Here are the rest of the eligibility criteria for Paper 1 and 2.

Paper 1: Primary Level (Classes 1 to 5)

  • The applicant must be a graduate with at least 45% aggregate marks from a recognized university or institute.
  • Candidates attending the final year exam of the 2-year D.ELEd Education diplomas in Special Education can apply for the  UTET.
  • BA/B.Sc and B.Ed graduates are also welcome to apply.

Paper 2: Upper Primary Level (Classes 6 to 8)

  • Both graduates and those appearing for the final year of  D.Ed/B.Ed can apply.
  • Aspirants should have cleared senior secondary education with a minimum of 45% marks.
  • Those appearing in the final year of the 4-year Bachelor in Elementary Education (B.El.Ed)/ B.A (Ed)/B.Sc (Ed)/B.Ed (Special Education) with minimum 50 percent marks in B.A/B.Sc can apply.

UTET Syllabus

Candidates should definitely know about the syllabus before they start preparing for UTET. 

  • Paper 1: Mathematics, Child Development, and Pedagogy, Language 1 (candidates are entitled to choose either Hindi or English), Language 2, Environmental Studies.
  • Paper 2: Mathematics, Child Development, and Pedagogy, Science or Social Science, Language 1 (candidates are entitled to choose either Hindi or English), Language 2.

The detailed syllabus will be published on the official website. 

UTET Examination Pattern

It is always good to be aware of the examination pattern of UTET. It will help you prepare properly and manage time. 

UTET exam pattern for Paper 1:

SubjectNumber of Questions
Child Development and Pedagogy30
Language I30
Language II30
Mathematics30
Environmental Studies30
Total150

UTET exam pattern for Paper 2:

SubjectNumber of Questions
Child Development and Pedagogy30
Language I30
Language II30
Maths and Science OR Social Science60
Total150

UTET Exam Highlights

  • Mode of application: Online
  • Mode of exam: Offline
  • Exam duration : 3 hours
  • Total number of questions: 150
  • Total marks: 150 (each question will be awarded 1 mark)
  • Official website: https://ubse.uk.gov.in/

UTET Previous Years Questions

Analyzing previous years’ question papers for the UTET can be a valuable strategy to help focus your revision on the more important subjects and topics.

So, here are some important sample questions from previous years and their answers.

Paper 1, Set A

Child Development and Pedagogy

1. Which theory proposes the four major stages of cognitive development?

(A) Piaget’s theory of cognitive development

(B) Vygotsky’s theory of social development

(C) Kohlberg’s theory of cognitive development

(D) Bandura’s theory of social learning

Answer – (A) Piaget’s theory of cognitive development

Language – English

2. Language acquisition occurs only when

(A) The child is taught the rules of grammar

(B)  The child is given a reward

(C)  The child has exposure to the language

(D)  The child absorbs the language without conscious attention

Answer – (C) The child has exposure to the language

Mathematics

3. The point of intersection of all three medians of a triangle is called

(A) Circumcentre

(B) Incentre

(C) Orthocentre

(D) Centroid

Answer – (D) Centroid

Environmental Studies

4. ‘Minamata Disease’ was caused by eating fish which have high levels of :

(A) Cadmium

(B) Arsenic

(C) Mercury

(D) All of the above

Answer – (C) Mercury

Paper 2 Set A

Child Development and Pedagogy

1. The skill in forming visual images and patterns is called as – 

(A) Spatial Intelligence

(B) Logical Intelligence

(C) Kinesthetic Intelligence

(D) Intrapersonal Intelligence

Answer – (A) Spatial Intelligence

Language 1 – English

2. Select the incorrect spelling:

(A) Diarrohea

(B) Embarrass

(C) Occasion

(D) Committee

Answer – (A) Diarrohea

Mathematics and Science

3. Two numbers x and y are such that, when they are divided by 6, leaves remainder 4 and 5 respectively, then the remainder obtained when x2 + y2 is again divided by 6 is – 

(A) 5

(B) 4

(C) 3

(D) 2

Answer – (A) 5

Social Studies

4. Who composed Silappadikaram”

(A) Sattanar

(B) Ilango

(C) Murdillar

(D) Appayar

Answer – (B) Ilango

These were the important details regarding UTET. Hope you find them helpful. All the best!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *